Calaquendi's Bemy Valacirca en Calaquendi's Belladonna, seal point mitted Ragdoll kittens

Waar let U best op bij de aanschaf van een raskitten ?

De ouders van uw kitten dienen getest te zijn op Kattenleukemie (FeLV) en Kattenaids (FIV).

Een raskitten wordt altijd verkocht met een stamboom. Een stamboom kost gemiddeld een 10 ŗ 20 Euro en garandeert U dat U een "echt" raskitten aanschaft. Soms kan het gebeuren dat er contractueel overeengekomen wordt dat U de stamboom pas ontvangt nadat U aan de cattery/fokker een door Uw dierenarts ondertekend bewijs van sterilisatie overhandigt.

Een raskitten wordt verkocht met een contract. Het contract dient in de eerste plaats om het kitten te beschermen. Daarnaast staan er ook de garanties en hulp bij herplaatsing en dergelijke in. Het contract vermeld ook of een kitten verkocht werd als huisdier met sterilisatie verplichting. Indien een kitten verkocht werd als een show/fokkwaliteit kitten staan de voorwaarden voor het verantwoordelijk fokken ook mee in het contract.

Om een sociaal kitten te bekomen moet uw toekomstige kitten opgegroeid zijn in huiselijke kring en voldoende menselijk contact gehad hebben op jonge leeftijd. Kittens die gekooid opgroeien en enkel mensen zien bij het voederen en schoonmaken van de kooi vertonen een schuw gedrag en zijn op latere leeftijd niet zo leergierig en flexibel, kortom niet echt aangename huisgenoten.

Als U ergens op een website leest dat een cattery test op PKD, een erfelijke nierziekte, dan moeten zij U ook de schriftelijke verslagen van deze echografien kunnen voorleggen als bewijs dat ze ook daadwerkelijk getest zijn op PKD. Indien men dat niet kan, dan is de vermelding "wij testen op PKD" alleen een verkoopstruc en heb je geen enkele garantie dat je kitten PKD vrij zal zijn. De PKD testen bij de Ragdolls worden in BelgiŽ meestal uitgevoerd bij de Diergeneeskundige afdeling van de Universiteit in Gent of bij Dr.Vinck in Destelbergen.Hierna krijgt de eigenaar ofwel het verslag van de resultaten onmiddellijk mee ofwel wordt dit naar zijn/haar dierenarts gestuurd, waar de eigenaar een kopie kan verkrijgen.
Een heel duidelijke uitleg over PKD vind U op www.felinepkd.com

Wees steeds heel voorzichtig als U ergens in of via een advertentie een kitten te koop vind aan een prijs die ver beneden de gemiddelde verkoopprijs voor dat ras ligt. Het kan immers zijn dat zo'n goedkoper kitten U op lange of zelfs korte termijn zowel emotioneel als financieel meer kost dan een op het eerste zicht duurder, maar gezond kitten.

Een kitten moet minimum 12 weken oud zijn eer het naar de nieuwe thuis mag. Op de leeftijd van 12 weken heeft het dan minimaal 2 inentingen gekregen tegen katten en niesziekte. Deze inentingen worden steeds vermeld in een vaccinatiepaspoort dat de dierenarts meegeeft na de vaccinatie van de kittens. Na de 2de inenting moet U nog een week geduld hebben voordat het moment aangebroken is dat Uw kitten thuis gebracht wordt.

Als een kitten ziek wordt op het ogenblik dat er normaal gezien afgesproken werd dat U het mocht komen ophalen, dan zult U eventjes geduld moeten hebben. Zolang een kitten medicatie krijgt, moet uw kitten bij de fokker thuis verzorgd worden. Een kitten dient medicatie vrij naar de nieuwe familie te gaan. Als men U een ziek of verwaarloosd kitten aanbied en U een hoop medicijnen meegeeft, denk dan alstublieft 2 keer na.

Een goede fokker zal U een vervangingsgarantie van 2 jaar geven mocht Uw kitten overlijden aan een erfelijke ziekte. Een schriftelijke gezondheidsverklaring van de dierenarts, geschreven net voordat U uw kitten mag ophalen is een garantie dat Uw nieuwe huisgenootje op het ogenblik van aanschaf geen vlooien, oormijt, schimmel en/of andere besmettelijke ziektes heeft. Het is ook altijd aangeraden om binnen de 2 dagen na de aanschaf van Uw kitten hiermee naar uw eigen dierenarts te gaan. Uw eigen dierenarts kan dan uw kitten nog eens nazien. Tegelijk kan hij/zij uw kitten opnemen in zijn/haar database zodat U ook tijdig wordt uitgenodigd voor de herhalingsinentingen van uw kitten.

De stamboom, het contract, de 2 eerste vaccinaties met vaccinatiepasspoort,de door de dierenarts ondertekende gezondheidsverklaring en een kittenpakketje zitten altijd mee in begrepen in de aanschafprijs van een kitten. Daarvoor mag men U geen extra kosten aanrekenen bovenop de aanschafprijs.

Denk er tenslotte ook aan voor U een kitten aanschaft dat U gemiddeld ergens tussen de 10 ŗ 20 jaar van uw leven zult delen met uw nieuwe huisgenoot.

Click hier om terug te gaan naar de beginpagina als U geen navigatiemenu ziet aan de linkerzijde.

Copyright © Ragdoll cattery Calaquendi. All rights reserved.