terminologie

Wat is het verschil tussen traditioneel, niet traditioneel en 100 % traditioneel ?

Over dit onderwerp kunnen er wel enkele pagina's neergepend worden, maar ik ga de uitleg beperken tot een korte samenvatting

Er bestaat namelijk heel wat verwarring over wat men nu mag beschouwen als 100 % traditionele lijnen of niet. Helaas zien we dan ook regelmatig dat deze termen niet correct gebruikt worden.

100 % traditioneel betekent letterlijk dat alle voorouders volledig traceerbaar zijn en er geen enkele onbekende voorouder in de lijnen zit.
Er mogen bij de voorouders ook alleen maar de kleuren seal, blue, lilac of chocolate Ragdolls in de lijnen zitten. Dit kan men bijvoorbeeld op pawpeds nazien door op de knop foundation te drukken. Deze lijnen worden ook wel eens "fully tracable" lijnen, dus volledig traceerbare lijnen genoemd.

Toen wij begonnen, beschouwde men de Purple Heather en Blue Mountain lijnen ook als 100 % traditioneel. Deze lijnen zijn echter niet 100 % traceerbaar naar de eerste Ragdolls. Er is gezocht naar bewijs dat hen ook volledig traceerbaar zou maken, maar dat is helaas nog altijd niet gevonden. Het is dan ook correcter om hen "traditioneel niet traceerbare lijnen" te noemen ipv 100 % traditioneel. Ze worden echter in heel veel landen gepromoot als zijnde 100 % traditioneel, momenteel een ware verkoopshype lijkt het wel. Hier zitten soms ook wel eens stiekeme uitkruisingen tussen, maw uitkruisingen met een Himalayan (de pointed versie van de Pers), die je niet als Pers/Himalayan zal terug vinden in de stamboom.

De kleuren red, cream, tortie, tabby en torbie, cinnamon en fawn worden beschouwd als zijnde niet traditioneel. Om het etiketje 100 % traditioneel of traditioneel te mogen gebruiken, mogen deze niet traditionele kleuren dus bij geen enkele voorouder voorkomen. Ook bij deze kleuren zien we helaas soms dat men onterecht de term 100 % traditioneel gebruikt.